Aile hekimleri kronik hasta takiplerinin daha iyi yapılacağına inanıyor
Bursa'da görev yapan aile hekimleri Dr. Osman Uğur Yavaş ve Dr. Ümran Demir, kronik hastalıkların izlenmesi ve akılcı ilaç kullanımına yönelik kapsamlı düzenlemeleriyle dikkat çeken yeni aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bursa'daki aile hekimleri Dr. Osman Uğur Yavaş ve Dr. Ümran Demir, yeni aile hekimliği yönetmeliğinin kronik hastalık takibi ve akılcı ilaç kullanımına getirdiği iyileştirmeleri değerlendirdi.
Gemlik 8 Nolu Şehit Ömer Halisdemir Aile Sağlığı Merkezi'nden Dr. Yavaş, hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi yaygın kronik hastalıkların artışına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetmelikle aile hekimlerine kronik hasta takibini teşvik etmesini olumlu karşıladığını belirten Dr. Yavaş, koruyucu sağlık hizmetleri, aşılama ve hastaların yönlendirilmesi konularında aile hekimliğinin önemli rolünü vurguladı. Kanser taraması gibi önleyici hizmetlerin aile hekimleri tarafından yürütüldüğünü ve vatandaşların sağlık konusunda aile hekimlerine güvenebileceğini ifade etti.
Yönetmeliğin akılcı ilaç kullanımına getirdiği düzenlemeleri de değerlendiren Dr. Yavaş, antibiyotik direncinin ciddi bir tehdit olduğunu, bilinçsiz antibiyotik kullanımının MRSA gibi dirençli enfeksiyonların artmasına yol açtığını belirtti. Gelecek nesillerin sağlıklı bir şekilde tedaviye erişebilmesi için antibiyotiklerin bilinçli kullanılmasının şart olduğunu vurguladı. Yeni yönetmeliğin aile hekimliğini ve koruyucu sağlığı ön plana çıkarmasını önemli bulduğunu sözlerine ekledi.
Aile Hekimliğinin Erken Teşhis Rolü
Nilüfer 25 Nolu Işıktepe Aile Sağlığı Merkezi'nden Dr. Ümran Demir ise, hipertansiyon, diyabet ve kalp-damar hastalıkları konusunda yaptığı izlem ve taramaları anlattı. Yakın zamanda gerçekleştirdiği taramalarda iki kolon kanseri ve bir serviks kanseri vakası tespit ettiğini ve bu hastaların erken teşhis sayesinde tedavi olduğunu belirtti. Taramalar sırasında hipertansiyon tanısı konmayan hastaları tespit edip, ileri tetkik ve tedavi için yönlendirdiklerini ve kronik hastalığı olan hastaların ilaç takibi, kan tahlilleri ve sağlıklı yaşam önerileriyle desteklendiğini aktardı.
Toplumda yaygın olan ağrı kesici kullanımına değinen Dr. Demir, ağrının temel nedeninin tespit edilip tedavi edilmesinin önemini vurguladı ve asıl sorunun göz ardı edilmesinin daha ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. - BURSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel bursa ```