Ahmet Geyiklioğlu’nun ‘Cumhuriyet’ Kilimi 25 Yıldır Sergileniyor

Ahmet Geyiklioğlu, Ankara'nın kalbinde geleneksel halı ve kilim dokumacılığıyla tanınıyor. 25 yıldır, her 29 Ekim'de "Cumhuriyet" adını verdiği özel kilimi dükkanında sergiliyor. Bu özel kilim, Geyiklioğlu'nun 50 yıl önce Erzurum'a yaptığı bir ziyarette satın aldığı bir kilime dayanıyor.

Geyiklioğlu, bu kilimi 25 yıldır her Cumhuriyet Bayramı'nda Ankaralı sanatseverlerle buluşturuyor. Kilim, zamanın izlerini taşıyan renkleri ve desenleriyle geleneksel dokuma sanatının ihtişamını yansıtıyor. Üzerinde Taksim Cumhuriyet Anıtı, Türk bayrakları ve "Yaşasın Cumhuriyet" yazısı görülüyor.

Geyiklioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhuriyet" adını verdiği kilimi her Cumhuriyet Bayramı'nda Ankara Samanpazarı'ndaki dükkanında sergilediğini söyledi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında özel kartpostalların üretildiğini ve bunlardan birinin de İstanbul Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nı gösterdiğini belirtti. Geyiklioğlu, kilime işlenen desenin bu kartpostaldan esinlendiğini ifade etti.

"Bu kilim, 1937 yılında Erzurum bölgesine özgü geleneksel bir el dokuması olan Bardız kilimi tekniğiyle yapılmış. Türkiye'de sadece bende bulunan bu kilim, benim için paha biçilmez bir değer taşıyor," diye ekledi Geyiklioğlu. Kilimi satın almak isteyenlerin tekliflerini "Cumhuriyet'i satmam" diyerek geri çevirdiğini de belirtti. Kilim, yarın gün boyunca sanatçının Samanpazarı'ndaki dükkanında sergilenmeye devam edecek.

Cumhuriyet Bayramı Cumhuriyet Anıtı Erzurum Taksim ankara

Benzer Videolar