Afyonkarahisar’da Üçhöyük kazısı Japon bilim insanlarının katılımıyla devam ediyor
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde bulunan Üçhöyük'te kayıp şehir "Puruşhanda"yı bulma umuduyla çalışan Japon bilim insanları, Türk akademisyenlerle iş birliği yaparak bölgenin gizemlerini çözmeye çalışıyorlar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ve Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak'ın bilimsel danışmanlığında 2020 yılında başlayan Üçhöyük kurtarma kazısı, bu yıl Cumhurbaşkanlığı kararıyla normal kazı statüsüne yükseltildi.
Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Bolvadin Kaymakamlığı ve belediyenin desteğiyle yürütülen kazı çalışmalarına Türkiye'den 48 akademisyenin yanı sıra Japonya'nın Rikkyo ve Hirosaki üniversitelerinden gelen arkeologlar Prof. Dr. Satoshi Urano, Prof. Dr. Yukinori Fukatsu ve Prof. Dr. Naoto Koiwa da katılıyor.
Türk ve Japon bilim insanları, bu yıl çalışmaya başladıkları Üçhöyük kazı alanında birlikte çalışarak buluntuları sınıflandırıyor ve değerlendiriyorlar.
"Japonya'dan gelen bilim insanlarıyla uzun yıllar bu alanda birlikte olacağız."
Koçak, AA muhabirine verdiği demeçte, Eber Gölü ile Akarçay Irmağı'nın birleştiği yaklaşık 50 hektarlık Üçhöyük kazı alanının Tunç Çağı'nda iskan edilmiş Anadolu ve Doğu Akdeniz'deki en büyük yerleşkelerden biri olduğunu belirtti.
Bilim insanlarının son yıllarda yaptıkları çalışmalarda, bu yerleşmenin Milattan Önce 2350 yılı civarında Akad Krallığı'yla ilgili yazılı belgelerde adı geçen Puruşhanda ile aynı yer olabileceği üzerinde durduklarını belirten Koçak, şunları söyledi: "Bu belgelerde Akad Kralı Sargon'un, tüccarın isteği üzerine Puruşhanda kentine ani bir baskın düzenlediği, kenti ele geçirdiği ve sur duvarlarına kendisinin ve Puruşhanda kralının tasvirlerini yaptırdığı anlatılıyor. Bu belgelerde adı geçen kent ile Üçhöyük'ün aynı yerler olduğu kanıtlamaya çalışıyoruz. Bu kent, M.Ö. 2000 yılı civarında Anadolu'daki ticari organizasyonu yöneten önemli bir pazar yeri konumundaydı. Kazılarımızda M.Ö. 2300 tarihli mühürlere ulaştık. Tanımlamalar ve belgeler Puruşhanda'nın burası olduğunu gösteriyor. Elimizdeki veriler şimdiden bunu destekliyor."
Alanın "Puruşhanda Kenti" olabileceği iddialarıyla çalışmalarını uyumlu hale getirmeye çalıştıklarını belirten Koçak, şunları ekledi: "Cumhurbaşkanlığı izniyle kazı statüsüne alınmamız, bizi daha farklı bir çalışma yöntemine yöneltti. Ekibimiz genişleyerek 51 bilim heyetine ulaştı. Çalışmalarımızda 15 bilim alanından akademisyenler yer alıyor. Türkiye'den 15, Japonya'dan da 2 üniversite buraya dahil oldu. Geçen yıl, Türkiye'de çalışan bir Japon ekibiyle tanıştık. Onlarla Üçhöyük kazısı hakkında çalışma yapabileceğimiz konusunda fikir birliğine vardık. Bu yıl da ekibimize dahil olarak bizi güçlendirdi."
Koçak, süreç içerisinde Japonya'dan farklı dallardan yeni akademisyenlerin çalışmalara katılarak eski kenti birlikte ortaya çıkaracaklarını vurguladı.
Üçhöyük'te 4 yıldır sürdürdükleri kazılarda elde ettikleri arkeolojik malzemeler ve buluntuların, kendilerine buranın eskiden önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösterdiğini belirten Koçak, şöyle devam etti: "Üçhöyük yerleşiminin belli bölümlerinde Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntular var. Japon arkeologlarımız da genellikle bu konularda çalışacaklar. Birlikte bu dönemlerin, kazı alanının hangi yöne doğru ilerlediğini belirleyerek değerlendirmeler yapacağız. Aynı buluntular üzerinde yorumlar yapıyoruz. Genellikle birbirimizi destekleyici nitelikte değerlendirmeler yapıyoruz. Geçen gün, bölgedeki yolların nasıl değiştiğini tartıştık. Bu yıl, yaklaşık bir ay birlikte çalışacağız. Önümüzdeki yıllarda birbirimizi daha da yakından tanıdıkça daha farklı iş birlikleri de ortaya çıkacaktır. Japon bilim insanlarıyla uzun yıllar burada birlikte olacağız."
-"Japonya hükümetinden bir fon sağlamaya çalışacağız"
Arkeologlardan Prof. Dr. Satoshi Urano, Türkiye'de Antalya ve Muğla'daki kazı çalışmalarında yer aldığını söyledi.
Kazı başkanının daveti üzerine Afyonkarahisar'daki Üçhöyük kazısına dahil olduklarını belirten Satoshi Urano, "Bu alan, Akarçay Havzası'nın en önemli yeridir. Buranın etrafındaki alanlarda çok fazla arkeolojik yerleşimler var. Biz buradaki çalışmalarımız için Japonya hükümetinden bir fon sağlamaya çalışacağız. Eğer bu fonu almaya başarırsak, buraya öğrenci getirebileceğiz. Burada birlikte çalışmak hepimizi çok mutlu edecek. Ayrıca bu yıl burada bir akademik makalenin ön raporunu da hazırlıyoruz." dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Mevlüt Üyümez, Üçhöyük'teki kazı çalışmalarının Türkiye ve Japonya'dan çok sayıda bilim insanının katılımıyla dünya ve Anadolu arkeolojisine katkı sağlayacağını belirtti.
Kaynak: AA / Güncel