Afyonkarahisar’da 114 Metre Boyunda Lokum ile Guinness Rekoru

Afyonkarahisar'da düzenlenen GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali, bu yıl altıncısı ile tarihi bir rekora imza attı. Festival kapsamında yapılan Afyon Lokumu, tam 114 metre 70 santim uzunluğuyla Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazandı.

Afyon Valiliği, Afyon Belediyesi ve Afyon Profesyonel Aşçılar Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği festival, 40 ülkeden katılımcıyı ağırladı. Renkli bir kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlik, Tarihi Uzun Çarşı'nda Afyon Lokumu yapımının gerçekleştiği yere ulaştı.

Guinness World Records Denetmeni Şeyda Subaşı Gemici'nin de hazır bulunduğu Tarihi Uzun Çarşı'da, Afyon'un ünlü lokum ustaları tarafından Cumhuriyet'in 101'inci yılı anısına özel olarak hazırlanan lokum, uzunluğu ile Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ve Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaş, bu önemli anın tanığı oldu. Bakan Göktaş, Vali Yiğitbaş ve Belediye Başkanı Köksal, birlikte Guinness Rekoru'na giriş belgesini havaya kaldırarak coşkuyu paylaştı.

GASTROAFYON'DA LEZZETLER ŞÖLENİ YAŞANDI

Festival alanında Afyonkarahisar mutfağının en iddialı lezzetleri sergilendi. Davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, ziyaretçilere ikram edilen lezzetler için uzun kuyruklar oluştu. Afyon sucuğu döner ve meşhur Afyon patatesleri de festivalde yerini aldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen profesyonel aşçılar, bölgelerinin yemeklerini sergileme fırsatı buldu. Festival süresince gurmeler, motor sporları alanında tadımlar yaparken, fuara katılan ziyaretçilere ücretsiz ikramlar sunuldu.

Lokum ustaları, Afyon Lokumu'nu hazırlamak için büyük bir özen gösterdi. Hemşehriler ve yerli yabancı konuklar, lokumun hazırlanışını izleyerek bu heyecan verici sürece ortak oldu. Rekor, Afyonkarahisar'ın gastronomi kimliğini güçlendirdi ve uluslararası tanıtımına katkı sağladı. 114 metre 70 santim uzunluğundaki lokum, şehrin mutfak mirasının bir parçası olarak kayıtlara geçti.

'AFYONKARAHİSAR ŞEHRİMİZ ARTIK BİR DÜNYA MARKASI'

Aile ve Sosyal İşler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "114 metre 70 santim boyunda devasa bir lokum icra ettiler. Rekor bir zamanda, Afyonkarahisar şehrimiz artık bir dünya markası. Lokumu ile tescilli bir şehirdi. Afyonkarahisar bunu bir kez daha dünyaya ispatlamış oldu. Lokum ustalarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Afyon Valisi Kübra Güran Yiğitbaş ise, "Türkiye'deki üç gastronomi şehrinden biriyiz. Bu bizim için gurur verici bir özellik. Yemeklerimizi, kültürümüzü tanıtmak için bir fırsat. Bugün Guinness Rekorlar Kitabı'na girme denememiz oldu. 114 metre 70 santim Afyon Lokumu yaparak rekor kırıldı. Bu şekilde şehrimiz dünyaya sesini duyurdu. Kültürümüzü, lezzetlerimizi, tarihimizi ve doğamızın herkesin tanımasını öğrenmesini istiyoruz. Bunun için tüm kurumlarımız ile birlikte gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ise, "GastroAfyon festivalinde dünyanın en uzun Türk Lokumu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardık. Afyonkarahisar için tarihi bir gün, tarih yazıldı. Afyonkarahisar'ın adı artık Guinness Rekorlar Kitabı'nda en uzun lokumunun üretimi ile geçmiş oldu. Üç gün boyunca festivalimiz devam edecek. Yarışmalarla, Workshoplarla, panellerle, tanıtımlarla ve konserler ile devam edecek Lezzet Festivalimize herkesi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Afyon Profesyonel Aşçılar Dernek Başkanı Hamza Kalkan da, "GastroAfyon Lezzet Festivali'nde 40 ülkeden 50 yabancı şefimiz katıldı. Ülkemizin değerli gurmeleri, yazarları, şefleri ve ınfluencerları ile birlikte dolu dolu katılım gerçekleşti" dedi.

GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali 29 Eylül Pazar akşamına kadar sürecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Etkinlikler Gastronomi Festival Kültür Turizm Afyon

"
Benzer Videolar