DOLAR 34,1709 -0.09%
EURO 37,7612 -0.21%
ALTIN 2.912,23-0,37
BITCOIN 2052968-2.30044%
İstanbul
21°

AÇIK

18:50

AKŞAMA KALAN SÜRE

AFAD Başkanı Okay Memiş: İstanbul depremine karşı hazırlıkları sürdürüyoruz
20 okunma

AFAD Başkanı Okay Memiş: İstanbul depremine karşı hazırlıkları sürdürüyoruz

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 09:57
AFAD Başkanı Okay Memiş: İstanbul depremine karşı hazırlıkları sürdürüyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AFAD Başkanı Okay Memiş, olası İstanbul depremine karşı bilim insanlarının uyarılarına dayanarak hazırlıklarını sürdürdüklerini ve neredeyse her gün olası senaryoları incelediklerini belirtti.

Memiş, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yılı dolayısıyla AFAD Koordinasyon Merkezi’nde AA muhabirine konuşarak, Türkiye’nin deprem müdahale kapasitesini ve hazırlıklarını değerlendirdi.

Marmara Depremi’nin çok büyük ve yıkıcı olduğunu hatırlatan Memiş, “Bu deprem, İstanbul’a komşu olması ve hem sanayinin hem de nüfusun en yoğun olduğu bölgede meydana gelmesi nedeniyle hepimizin hafızasına kazındı. 17 Ağustos’un yıldönümü geldi. 25 yıl geçti. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acısı hâlâ içimizde. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.” dedi.

Okay Memiş, Marmara Depremi’nden edinilen tecrübelerle 2009 yılında AFAD’ın kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Birden fazla bakanlık ve kurumda afet yönetiminden sorumlu birimler, AFAD çatısı altında bir araya getirildi. Amaç, çok daha etkili, verimli ve hızlı müdahaleyle afetleri yönetmekti. Başbakanlığa bağlı bir birim olarak kuruldu, şu anda ise İçişleri Bakanlığına bağlı bir kurum olarak afet yönetimine devam ediyoruz.”

“2 bin 500 kişilik arama kurtarma ekibimiz var”

Memiş, Marmara Depremi’nden sonra Türkiye’nin depremle mücadelesindeki değişimi şöyle değerlendirdi: “Devletimizin gücü arttı, vatandaşımızın farkındalığı arttı. Kamu yöneticileri ve tüm paydaşların ülkenin tamamındaki afetlere karşı farkındalığı arttı. Afetlerde daha etkili müdahaleye yönelik çabalarımız oluştu. Dünyadaki örnekleri gibi Avrupa’da, Uzakdoğu’da, Amerika’da da benzer çalışmalar yapılıyor. AFAD Teşkilatı ile birlikte hem kendi bünyemizdeki arama kurtarma ekiplerini hem de ülkenin tüm potansiyelini kullanan bir afet yönetimi anlayışına geçildi.”

Türkiye’deki afetlerin genel yönetiminden sorumlu kamu kuruluşu olduklarını belirten Memiş, şunları söyledi:

“Kendimize ait 2 bin 500 kişilik arama kurtarma ekibimiz var, ancak bu kesinlikle yeterli değil. Türk Silahlı Kuvvetleri, bakanlıklarımızın tüm imkanları, emniyetimiz, jandarmamız, sivil toplum kuruluşlarımız, kamu sektörü, özel sektöre ait tüm dinamikler, ülkenin tüm kaynaklarının 7269 Sayılı Kanun çerçevesinde organizasyon ve sevkini gerçekleştiriyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planı’nda (TAMP), Ankara’dan nasıl müdahale edileceği, il ve ilçelerdeki yöneticilerimizle birlikte nasıl hareket edileceği belirtilmiştir. Çok daha planlı, organizasyon yeteneği yüksek, hızlı bir şekilde hareket edilecek, afetin veya depremin ilk saatinden itibaren müdahale edilecek bir bakış açısıyla vatandaşımızın yanındayız.”

“Her gün olası senaryolarımızı inceliyoruz”

AFAD’ın Türkiye’nin herhangi bir yerinde meydana gelebilecek her türlü afete karşı hazırlıklı olduğunu vurgulayan Memiş, dünyada da afetlerde en etkili müdahaleyi yapan ve gelen taleplere en fazla yardım eden teşkilat olduklarını ifade etti.

Olası İstanbul depremiyle ilgili Memiş, şunları ekledi:

“Bilim insanlarının uyarıları çerçevesinde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Neredeyse her gün olası senaryolarımızı inceliyoruz. Bu çerçevede Marmara Bölgesi’ne özel olarak, Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanlığını kurduk. Tüm çalışmalarımızı buna göre yönlendiriyoruz. İstanbul Valiliğimizle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, yöneticilerimizle, paydaşlarımızla müdahaleyi nasıl yapacağımızı, nasıl hareket edeceğimizi, tahliyeleri nasıl yapacağımızı planlıyoruz. Bu konuda planlarımız var. Olası tüm senaryoları göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Kentsel dönüşüm

Memiş, afet öncesi hazırlık konusunda risk azaltmada biraz daha mesafe alınması gerektiğini vurguladı.

“Uluslararası verilere göre, risk azaltmaya yönelik harcayacağınız bir birim harcamayla 12 birimlik harcamanın da önüne geçmiş olacağız.” diyen Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle İstanbul veya diğer illerimizdeki deprem riskiyle ilgili olarak AFAD olarak öncelik verdiğimiz konulardan biri risk azaltma ve kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından yürütülen çalışmaları çok önemsiyoruz. Hangi binaların 7 büyüklüğünde bir depremde yıkılma riski taşıdığını biliyoruz. ‘Buyrun gelin, Yarısı Bizden Kampanyası başlatıldı, bu konularda yardımcı olun ve daha güvenli evlerde yaşayın.’ diye insanlara çağrıda bulunuyoruz.”

“Kendi potansiyelimizi daha etkili şekilde değerlendiriyoruz”

Hazırlıklarını 7/24 esasına göre sürdürdüklerini kaydeden Memiş, “Böyle bir afet yaşandığında da çok daha etkili, çok daha hızlı bir şekilde tüm imkanlarımızla müdahalede bulunacağımızı belirtmek isterim. Ulaşım planlarımız hazır, tahliye planlarımız hazır. Bir yerleşim yerinde büyük bir deprem olduğunda AFAD olarak önce oraya müdahale etmemiz gerekiyor. Kimlerin nasıl müdahale edeceğine dair planlarımız bile hazır. Dünyada en fazla derin kuyu gözlem istasyonu bulunan bölge Marmara’nın içidir. O bölgedeki ölçümlerimizi sürekli olarak yakından takip ediyoruz, anbean tüm verileri topluyoruz.” ifadelerini kullandı.

AFAD Başkanı Okay Memiş, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin, karada meydana gelen en büyük depremler olarak kayda geçtiğini belirtti.

Depremin ilk saatlerinde dördüncü seviye uluslararası yardım çağrısına çıkıldığını anlatan Memiş, ilk andan itibaren 35 bin kişiyle afete müdahale edildiğini söyledi.

Memiş, şu bilgileri paylaştı:

“Müdahaleyle ilgili buradan çıkardığımız birinci ders, kendi potansiyelimizi daha etkili şekilde değerlendiriyoruz, jandarmamızı, polisimizi, Türk Silahlı Kuvvetlerimizi. Zaten birimlerimizin çok dinamik bir yapısı var. Eğitmeye başladık. Hem ordumuzun kendi hazırlığı var hem jandarmamızın hem de polisimizin afetlerde müdahale ekipleri var ama biz bunu tamamına yaymaya başladık. Nüfusumuzla orantılandığında dünyada en fazla arama kurtarma personeline sahip ülke oluyoruz şimdiden yaptığımız çalışmalarla. Sivil toplum kuruluşlarımızın çalışmaları devam ediyor. Biz potansiyelimizi çok daha etkin kullanmaya başladık. Ekipmanlarımızı yerli ve millileştirme çalışmalarımız var. Destek AFAD gönüllümüzü 100 binin üzerine çıkarıyoruz. 1,5 milyon AFAD gönüllümüz var. Risk azaltma çalışmalarımız var. Riskin neler olduğunu biliyoruz. Olası tüm senaryolara yönelik çalışmalarımızı 6 Şubat’tan çıkardığımız derslerle daha güçlü bir şekilde yapıyoruz.”

Bilinçlendirme çalışmaları

Memiş, vatandaşların deprem konusunda bilinçlendirilmesiyle ilgili de şunları kaydetti:

“İlkokul birinci sınıftan itibaren Milli Eğitim Bakanlığımızca her yıl afetle ilgili çocuklarımıza dersler veriliyor. Eğitimle ilgili birimlerimizle sürekli çalışmalar yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızla, medyamızla, sosyal medyadan sürekli vatandaşımıza bilinçlendirmeler yapıyoruz, SMS’ler gönderiyoruz, ikazlarda bulunuyoruz. Bilinçlendirmeyi köy köy gezerek, SMS atarak, bizzat vatandaşlarımıza ulaşarak yapmaya gayret ediyoruz.”

Kaynak: AA / Güncel

Okay Memiş İstanbul Deprem ankara AFAD Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.