Adana’da Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Yüzde 100 Dolulukla Hizmet Veriyor

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Birimi: Bebeklerin Gözbebeği

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Yenidoğan Birimi, uzman ellerde, bebeklerin sağlıklı yaşamlarını sağlamak için adeta gözbebeği gibi korunuyor. Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Selvi Gülaşı, birimin yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet verdiğini belirterek, yenidoğan bebeklerin hassas yapılarının sadece uzmanlar tarafından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Son dönemde yaşanan skandalların gölgesinde, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki hizmetler ve bebeklerin sağlıkları büyük bir önem kazanıyor. Doç. Dr. Gülaşı, Adana'daki yenidoğan biriminin bu konuda hassasiyetle çalıştığını ve bebeklerin güvenliğini önceliklendirdiğini belirtti.

Yüzde 100 Doluluk Oranıyla Hizmet Veriliyor

Doç. Dr. Gülaşı, hastanedeki yenidoğan biriminde 5 uzman doktorun görev yaptığını ve tüm hemşirelerin yenidoğan sertifikasına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, önümüzdeki günlerde yeni hemşirelere yenidoğan eğitimi verileceğini ve sertifikalarının verileceğini söyledi. Ailelere günlük bilgi verildiğini ve eğitimler düzenlendiğini de sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Gülaşı, birimin yoğun bir şekilde prematüre bebekleri ağırladığını ve doluluk oranının her zaman yüzde 100 olduğunu belirterek, "Başka ünitelerimize bebek gönderecek kapasitemiz maalesef yok" dedi.

Bebek Sevkinde Koordineli Çalışma

Bebeklerin sevkinde 112 Acil Çağrı Merkezi ile koordineli çalıştıklarını vurgulayan Doç. Dr. Gülaşı, "Önce 112 Acil Çağrı Merkezi'ne sevk talebi gönderiyoruz. Ardından, 112 Acil Çağrı Merkezi devlet hastanelerinde yer araştırıyor. Eğer devlet hastanelerinde yer yoksa, ekipler Adana'daki özel hastaneleri araştırıyor. Biz yenidoğan birimi olarak Adana'daki tüm sağlık kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Hangi özel hastanede hangi imkanların olduğunu, hangi bebeğin hangi üniteye uygun olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, bebeklerin sevkinde de koordineli çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yenidoğan Bebekler: Kapalı Bir Kutu

Doç. Dr. Selvi Gülaşı, yenidoğan bebeklerin adeta kapalı bir kutu olduğunu ve her an komplikasyon riskiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı. "Bebek çok sağlıklı 3 kilogram ağırlığında doğabilir, ancak bir saat sonra nefes almada sadece inleme sesi duyulması bile bebeğin yenidoğan yoğun bakımına alınmasını gerektirebilir. Çünkü bebeklerin çoğu kendiliğinden düzelse de bazıları düzelmiyor. Çok sağlıklı bir bebek doğurdunuz ama 3 gün sonra bebek emmiyor ve kusmaya başlıyor. Bu bebeğin geldiği zaman yenidoğana alınması ve gerekli işlemlerin yapılması arasındaki süre çok kısa. Bebek geliyor ve biranda boğazına tüp koyma, göbeğine katater yerleştirme, diyalize girme gibi işlemlere maruz kalabiliyor. Aileler, 'Biz bebeği getirdiğimizde böyle değildi' diyebilir, ancak bu işlemlerin yapılması hayat kurtaran yöntemler. Yenidoğan bebekler gerçekten kapalı bir kutudur. Yenidoğan her bebeğe karşı en önemli görevimiz onu muayene etmektir. Bizler, muayene ile doğuştan olan durumları tespit ve takip ederek hastalıkları önceden görmeyi hedefleriz" dedi.

Doç. Dr. Gülaşı, yenidoğan bebeklerin sağlıklarının hassas yapılarını göz önünde bulundurarak, uzmanların ve sağlık çalışanlarının büyük bir dikkat ve özenle çalıştığını vurguladı.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Yenidoğan Hastane Sağlık Eğitim Yerel Bebek adana

Benzer Videolar