AB'de düzensiz göçle mücadelede sığınmacıları üçüncü ülkelerdeki merkezlere gönderme fikri gündemde | Dış Haberler

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) göç politikalarıyla ilgili düzenlenen oturumda birçok milletvekili, Avrupa Birliği'ne (AB) sığınma başvurusu yapanların süreç sonuçlanıncaya kadar üçüncü ülkelerde oluşturulacak "geri dönüş merkezlerine” gönderilme fikrini desteklerken, AB Komisyonu da bu fikrin dışlanmadığını ve tartışmaların sürdüğünü bildirdi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) son oturumunda, "düzensiz göç ve geri dönüşlerin hızlandırılması" konusu ele alındı.

Göç, AB'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelirken, sığınma başvurusu yapanların AB dışındaki merkezlere gönderilmesi ve başvuruları reddedilenlerin geri dönüşlerinin hızlandırılması tartışıldı.

AB Komisyonu'nun eşitlikten sorumlu üyesi Helena Dalli, bazı milletvekilleri ve üye ülkelerden gelen "üçüncü ülkelerde geri dönüş merkezleri oluşturulması" fikrinin değerlendirildiğini, ancak insan haklarına saygı gösterilmesinin her zaman öncelikli olacağını vurguladı.

Dalli, AB Komisyonu'nun "etkili, katı ancak adil bir geri dönüş politikası" oluşturmak için çalıştığını ve göçün "etkili ve bütüncül" şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti. Ocak ile Haziran ayları arasında geri dönüşlerin geçen yılın aynı dönemine göre %18 arttığını ifade eden Dalli, "Menşe ve transit ülkelerle daha derin ve etkili ortaklıklar geliştireceğiz." dedi.

Fikir Ayrılıkları

Oturum boyunca, milletvekilleri arasında önemli görüş ayrılıkları yaşandı. Aşırı sağcı ve muhafazakar milletvekilleri daha sıkı sınır kontrol önlemleri çağrısı yaparken, liberal ve sol görüşlü AP üyeleri "geri dönüş merkezlerinin" insan haklarına olası zararlarını dile getirdi.

Sol Grup'tan İspanyol milletvekili Estrella Galan, İtalya ve Arnavutluk arasında sığınma başvurusu yapanların, başvuruları sonuçlanana kadar AB dışına gönderileceği merkezler kurulmasını mümkün kılan anlaşmanın "uluslararası hukuku ihlal ettiğini" savundu. Galan, "geri gönderme merkezleri açma" fikrine "İnsan haklarına saygı göstermeyen komşu ülkelerde Guantanamo açma önerisi yasa dışı, ahlaksız ve insanlık dışıdır." sözleriyle tepki gösterdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın öncülüğünde kurulan aşırı sağcı "Avrupa'nın Vatanseverleri" grubundan Kinga Gal, Avrupa'da "göç krizi" yaşandığını ve "daha etkili politikalar geliştirilmediği takdirde kontrolsüz kitlesel göçün Avrupa'yı ve Şengen bölgesini yok edeceğini" iddia etti.

Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) adına söz alan Nicola Procaccini ise bugüne kadarki göç politikasının "işe yaramadığını" belirterek, geri dönüşleri artırmak için "göçmenlerin menşe ve transit ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmalarının teşvik edilmesi" gerektiğini savundu.

Benzer Videolar