ABD'den "yumuşatma" talebi! İsrail'in İran'a saldırı planı hazır | Dış Haberler

ABD yönetiminin İsrail'den İran'a yapması beklenen saldırıyı yumuşatmasını istediği ileri sürüldü

İsrail’in Kanal 13 televizyonunda yayınlanan bir habere göre, İsrail’in İran’a olası bir saldırı planı üzerinde çalıştığı iddia ediliyor.

Haberde, ABD’nin İsrail’den İran’a yönelik muhtemel bir saldırıyı yumuşatmasını istediği, ayrıca Tel Aviv’den Lübnan’daki kara saldırılarının hızlandırılmasını talep ettiği belirtiliyor.

"ABD'NİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, “İsrail’in İran’a saldırısı durumunda ABD’nin desteğinin çok önemli” olduğunu ifade etti.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gallant, Blinken ile ikili görüşmeler ve İsrailli askeri yetkililerin katılımıyla heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

İran’a yönelik saldırı sinyalleri veren Gallant, “İran’a saldırı sonrasında ABD ile İsrail’in ortak bir tutum sergilemesinin bölgesel caydırıcılığı güçlendireceğini” savundu.

"ESİRLER GETİRİLMELİ, HAMAS DEĞİŞTİRİLMELİ"

Gallant, Gazze’de esir tutulan İsraillilerin geri getirilmesi ve Gazze’de Hamas yönetiminin “diğer bölgesel ve yerel kuruluşlarla” değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı, “İsrail’in kuzeyinden tahliye edilenler geri dönene ve Hizbullah Lübnan’ın güneyinden çekilene kadar, Lübnan’ın güneyindeki kara saldırıları sona erse bile, Hizbullah’ın altyapısına yönelik sistematik saldırılar devam edecek” dedi.

İran, 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran’ın bu saldırısına karşılık vereceğini açıklamıştı.

Blinken, Hamas lideri Sinvar’ın İsrail saldırısında Gazze’nin güneyindeki Refah’ta düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmesinin ardından başlayan Orta Doğu turu kapsamında ilk olarak İsrail’e gelmişti.

Bu tur kapsamında Blinken’ın İsrail ile Hamas arasında kopan esir takası müzakerelerinin yeniden başlaması için girişimlerde bulunacağı belirtiliyor.

İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRI PLANI HAZIR İDDİASI

Öte yandan İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Tel Aviv’in İran’a olası bir saldırı planının hazır olduğu ve “birkaç gün sonra” gerçekleştirilebileceğini iddia etti.

Adı açıklanmayan İsrailli yetkililere dayandırılan habere göre, Tel Aviv’in olası bir saldırı sonrasında İran’ın “hemen karşılık vermesi” bekleniyor.

Her iki habere ilişkin İsrail makamlarından resmi bir açıklama yapılmadı.

*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar