ABD'den tebrik, İran'dan gözdağı: Sinvar'ın ölümünün yankıları | Dış Haberler

Hamas lideri Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı yerleşkede İsrail tarafından öldürülmesinin ardından ağustos ayında Hamas'ın liderliğini üstlenen Yahya Sinvar, dün İsrail tarafından öldürüldü. Hamas ciddi bir darbe alırken, İran ve Hizbullah; Sinvar'ın ölümünün direnişi güçlendireceği açıklaması yaptı. ABD Sinvar'ın öldürülmesinden memnun. İsrail Başbakanı Netanyahu ise savaşa devam edeceklerini vurguladı.

7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenen Yahya Sinvar, Hamas liderliğinin üçüncü ayında İsrail tarafından öldürüldü.

İsrail Dışişleri: Hamas lideri öldü Haberi Görüntüle

İsrail ordusu, Sinvar'ın Refah'ın Tel el Sultan bölgesinde 828. Bislamach Tugayı'ndan bir devriye ekibi tarafından tesadüfen görüldüğünü açıkladı. Çatışmanın ardından üç Filistinli hayatını kaybetti. Sinvar'ın öldürülenler arasında olduğu bir gün sonra öğrenildi.

İsrail yetkililerinin ifadesine göre, Sinvar çatışma sırasında harap bir binaya sığındı. Drone ile konumu tespit edildi ve ardından öldürüldü. Sinvar 22 yıl İsrail hapishanelerinde kaldı. Bu süreçte İsrail'in elinde DNA ve parmak izi kayıtları olduğu için kimliği bu şekilde tespit edildi.

İşte Sinvar'ın vurulduğu yer Haberi Görüntüle

1962 yılında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğan Sinvar, hayatının büyük kısmını Gazze'de ve İsrail hapishanelerinde geçirdi.

Analistlere göre, Sinvar'ın ölümü Hamas için büyük bir kayıp olsa da, hareketin sonunu getirmeyecek ve bölgedeki çatışmalar hızla sona ermeyecektir. Hem siyasi hem de askeri bir güç olan Hamas, on yıllar boyunca birçok liderini suikaste kurban vermesine rağmen varlığını sürdürdü. Bu durum, Filistin halkı arasında İsrail işgali ve ABD destekli barış görüşmelerinin defalarca başarısız olması nedeniyle oluşan öfke ve hayal kırıklığının derinliğinin bir göstergesi.

İsrail, 2004 yılında Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin ve o dönem lideri Abdülaziz Rantisi'yi öldürmüştü, ancak bu suikastlar Hamas'ı zayıflatmamıştı.

Ancak İsrail'in Haniye'nin ardından Hizbullah'ın Nasrallah dahil tüm yönetim kadrosunu ve daha sonra Sinvar'ı öldürmesi, bölgedeki güçler için ciddi bir darbe oldu.

ABD'den tebrik, İran'dan "Direniş büyüyecek" çıkışı

Hamas'ın en büyük destekçilerinden İran, Sinvar'ın ölümünün ardından 'direniş ruhunun güçleneceğini' açıkladı.

Lübnan'daki Hizbullah grubu, İsrail'in Sinvar'ı öldürmesinin çatışmaları alevlendireceğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'yu telefonla arayarak Sinvar'ın ölümünü kutladı ve bunun Gazze'deki çatışmaların sona ermesi ve İsrailli rehinelerin evlerine dönmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

Batılı liderler Sinvar'ın ölümünün çatışmaları sona erdirmek için bir fırsat sunduğunu söylerken, Avrupa Birliği üst düzey temsilcisi Borrell, Sinvar'ın ateşkes önünde bir engel olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas tarafından ele geçirilen rehineler iade edilene kadar savaşın devam edeceğini belirtti.

Hamas'tan henüz bir açıklama yapılmadı.

Sinvar'ın ölümünün Orta Doğu'daki çatışmaları alevlendirebileceği belirtiliyor. Ayrıca İsrail'in İran'ın füze saldırısına cevabı da belirsizliğini koruyor.

Benzer Videolar