ABD’de Helene Kasırgası felaketi: 30 kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi elektriksiz kaldı

Helene Kasırgası, ABD'nin Florida eyaletinin kıyı şeridini 4. kategoriyle vurdu ve 30 kişinin hayatına mal oldu. Şiddetli rüzgar ve yağışlar nedeniyle 4 milyon kişi elektriksiz kaldı.

HELEN KASIRGASI'NIN YIKICI ETKİSİ

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Helene Kasırgası'nın Florida eyaletinin kuzeybatı kıyılarını saatte yaklaşık 225 kilometre hızla vurduğunu açıkladı. 4. kategori kasırganın yol açtığı şiddetli hava koşulları nedeniyle Florida, Georgia, North Carolina ve South Carolina eyaletlerinde 30 kişi hayatını kaybetti.

Tampa şehrinin hemen kuzeyindeki Pasco ilçesinde yükselen sel sularından dolayı gece boyunca yaklaşık 200 kişi kurtarıldı. Florida Valisi Ron DeSantis, eyalet sakinlerini kasırgadan korunmaları yönünde uyararak, "Floridalılar sabah uyandığında muhtemelen daha çok can kaybı ve kaçınılmaz yıkımların yanı sıra mülk kayıplarıyla karşı karşıya kalacak." dedi.

ELEKTRİKSİZ KALAN MİLYONLAR

Kasırganın ilk vurduğu Florida'da 1,2 milyondan fazla, Georgia'da 1 milyon, South Carolina'da 1,3 milyon ve North Carolina'da 600 bin ev ve iş yerinde elektrik kesintisi yaşandı. Florida'nın üst düzey acil durum yönetimi yetkilisi, Helene Kasırgası'nın karaya ulaşmasından sonraki ilk 24 saatte yaklaşık 1500 acil durum görevlisinin arama ve kurtarma çalışmalarına odaklandığını belirtti.

YÜZLERCE UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

Kuzeye doğru hareket eden şiddetli fırtına ve yağışların Georgia, South Carolina, North Carolina, Tennessee ve Virginia'da potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sel felaketlerine neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Helene Kasırgası'ndan kaynaklanan şiddetli seller nedeniyle North Carolina'nın batısındaki Asheville kenti bölgesinde bazı sakinler için zorunlu tahliyeler başlatıldı. Kasırganın neden olduğu hava koşulları nedeniyle, özellikle Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı, Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı ve Florida'daki Tampa Uluslararası Havalimanı olmak üzere 800'den fazla uçuş iptal edildi.

Karasal alana girdikten sonra Helene Kasırgası'nın gücü azaldı ve Atlanta'nın yaklaşık 100 mil güneydoğusunda "tropikal fırtına" kategorisine düşürüldü. Helene Kasırgası'nın vurduğu eyaletlere yakın olan Tennessee eyaletinde, sular altında kalan bir hastaneden çok sayıda hasta helikopterle tahliye edildi. Kasırganın yol açtığı hasar nedeniyle dün Florida, Georgia, North Carolina ve South Carolina eyaletlerinde "acil durum" ilan edilmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden'ın bu sabah Helene'nin ilk etkilerine ilişkin bilgilendirildiği belirtildi. Biden, daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Helene'den etkilenenleri ve vatandaşları "kendilerini ve ailelerini güvende tutmak için her türlü önlemi almaya" çağırırken, federal hükümetin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

ABD'de Helene Kasırgası felaketi: 30 kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi elektriksiz kaldıKaynak: AA / Nuri Aydın - Güncel

Doğal Afetler Hava Durumu Güvenlik Politika Florida Sağlık Güncel Dünya

"
Benzer Videolar