ABD ile İsrail arasındaki "21 günlük İsrail-Lübnan ateşkesi" anlaşmazlığı sürüyor | Dış Haberler

ABD ve Fransa'nın öncülüğünde 10 ülkenin ve AB'nin imza koyduğu "21 günlük İsrail-Lübnan ateşkesi" konusunda anlaşmazlık sürüyor. ABD'den yapılan açıklamada ateşkes önerisine ilişkin İsrail ile görüşmelerin sürdüğü belirtildi

Beyaz Saray, İsrail-Lübnan ateşkesi önerisine ilişkin ortak açıklamadan önce İsrail ile görüşmeler yaptığını ve İsrail'den olumlu tepki almasaydı bu açıklamayı yayımlamayacağını belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail ile Hizbullah arasında bir ateşkes sağlanması için çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.

Kirby, ortak ateşkes çağrısını içeren açıklamadan önce İsrail'in bu konuda bilgilendirildiğini vurguladı ve İsrail'in görüşleri hakkında görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Kirby, "Dün akşamki açıklamaya dair İsrailli muhataplarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Top yekûn bir savaşın bölgedeki sorunları çözmeyeceği için İsrail-Hizbullah gerginliğinin büyümesini önlemek istiyoruz." dedi.

Netanyahu'nun ateşkes anlaşması önerisine sıcak bakmadığı ve Lübnan'a yönelik saldırılara devam edeceklerini söyleyen açıklamaları hakkında yorum yapmaktan kaçınan Kirby, "Tek söyleyebileceğim şey, İsrailli dostlarımızla görüşmelerimizin dün ve bugün devam ettiğidir." dedi.

Kirby, İsrail'den olumlu bir geri dönüş almasalardı dünkü ortak açıklamayı yayımlamayacaklarını ifade etti. "Eğer üst düzey İsrailli yetkililerle görüşmelerimizde destek mesajı almış olmasaydık, bu açıklamayı bu şekilde yayımlamazdık." dedi.

ABD ve Fransa'nın öncülük ettiği, Avrupa Birliği ve 8 ülkenin de desteklediği ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasında acil bir 21 günlük ateşkes çağrısı yapılmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise New York'ta yaptığı açıklamada, "hedeflerine ulaşıncaya kadar" Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılara devam edeceklerini belirtmişti.

*Haberin görseli Associated Press tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar