ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Lübnan için diplomatik çözüm vurgusu | Dış Haberler

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mavi Hat boyunca devam eden çatışmalara diplomatik çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan'a yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Najib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüştü. Görüşmelerde, Blinken, Lübnan'da cumhurbaşkanı boşluğunun bir an önce demokratik yollarla doldurulması çağrısında bulundu.

Blinken, Lübnan'daki siyasi süreçte İran ve Hizbullah'ın etkilerini görmek istemediklerini açıkladı. Açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına değinilmedi, ancak Blinken'ın Mavi Hat boyunca devam eden çatışmalar için diplomatik çözüm arayışında olduklarını vurguladığı belirtildi.

SALDIRILARDA 2 BİN 229 KİŞİ ÖLDÜ

8 Ekim 2023'ten beri Hizbullah ile kontrollü çatışmalar yaşayan İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerine, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 229 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 380 kişi yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybetti. Hizbullah, İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail'deki hedeflerin çoğunlukla ordu üsleri olduğu ve saldırılarda önemli bir hasar olmadığı bildirildi.

İsrail bombardımanları nedeniyle Lübnan'da yüz binlerce insan evlerinden oldu. Ülkenin güneyinden başkent Beyrut ve kuzeye doğru bir göç dalgası devam ediyor. Ayrıca, 10 binlerce Lübnanlı'nın Suriye'ye göç ettiği bildiriliyor.

Benzer Videolar