AB ve NATO'dan Gürcistan seçimlerindeki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma çağrısı | Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Gürcistan'da muhalefetin ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin sonuçları tanımayacaklarını ilan ettiği parlamento seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma yapılmasını istedi.

AB, Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerinin ardından yaşananları yakından takip ettiğini açıkladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Konseyi tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, seçim sürecinde yaşanan endişeler dile getirildi.

Açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğindeki Uluslararası Seçim Gözlem Misyonunun ön bulguları hatırlatıldı. Misyon, seçimlerin "oy gizliliğinin sıkça ihlal edildiği, usule ilişkin çeşitli tutarsızlıkların yaşandığı, seçmenlerin sindirildiği ve baskılandığına ilişkin haberlerin kamuoyunun sürece olan güvenini olumsuz etkilediği gergin bir ortamda" gerçekleştiğini belirtmişti.

AB, Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu ve ilgili makamları seçim usulsüzlükleri ve ihlallerine ilişkin iddiaları "hızlı, şeffaf ve bağımsız şekilde soruşturma ve karara bağlamaya" çağırdı. Açıklamada, "Bu usulsüzlükler açıklığa kavuşturulmalı ve ele alınmalıdır. Bu, seçim sürecine olan güvenin yeniden tesis edilmesi için gerekli bir adımdır." ifadesi kullanıldı.

NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Seçim Gözlem Misyonunun ülkedeki seçimlerin "eşit olmayan bir ortamda gerçekleştiği ve bu durumun halkın seçim sonuçlarına olan güvenini zedelediğini" bildirdiğini hatırlattı. Dakhlallah, ihlallere ilişkin iddiaların "eksiksiz şekilde" soruşturulması gerektiğini vurguladı.

Seçim Sonuçları

Gürcistan'da 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerini, yüzde 53,93 oy alan iktidardaki Gürcü Hayali Partisi kazandı.

"Değişim İçin Koalisyonu" yüzde 11,03 oy ile ikinci, "Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik" yüzde 10,16 oy ile üçüncü, "Güçlü Gürcistan" yüzde 8,81 oy ile dördüncü ve "Gakharia Gürcistan İçin" yüzde 7,77 oy ile beşinci oldu.

Seçim sonuçlarına ilişkin muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanı Zurabişvili itirazlarını dile getirdi.

Benzer Videolar