AB Ülkeleri, Çin elektrikli otomobillerine yüzde 45 vergi uygulayacak

ABD'nin Çin yapımı donanım ve yazılımların ülke içinde kullanımını yasaklama kararı sonrası, Avrupa Konseyi de benzer bir adım attı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %45'e varan ek gümrük vergisi uygulanması teklifine onay verdi.

ÇİN MALI OTOMOBİLLER İÇİN YENİ VERGİ

AB Komisyonu, Çin üretimi elektrikli araçlar için ek gümrük vergisi teklifine üye ülkelerden yeterli desteği aldığını duyurdu. Açıklamada, "AB Komisyonu'nun Çin'den gelen elektrikli otomobil ithalatına nihai karşıt vergiler koyma önerisi, AB ülkelerinden gerekli desteği aldı." ifadesi kullanıldı. Bu adımın, komisyonun sübvansiyon karşıtı soruşturmasının tamamlanması için önemli bir adım olduğu belirtildi. AB ve Çin'in, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun alternatif çözümler üzerinde çalışmaya devam ettiği de vurgulandı. Açıklamada, soruşturma sonuçlarını içeren uygulama yönetmeliğinin en geç 30 Ekim 2024'te AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanacağı belirtildi.

ALMANYA VE MACARİSTAN KARŞI ÇIKTI

Komisyonun teklifi, AB nüfusunun %65'ini temsil eden 15 üye ülkenin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanması durumunda iptal edilebilir. Fransa ve İtalya'nın desteklediği ek vergi uygulamasına, Almanya ve Macaristan karşı çıkıyor.

ÇİN'Lİ MARKALAR AVRUPA'DA HIZLA YÜKSELİYOR

Son yıllarda Avrupa'da satılan elektrikli araçlarda Çinli üreticilerin payı hızla arttı. Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli araçlar, rakiplerine göre daha fazla tercih ediliyordu. AB Komisyonu, temmuz ayında Çin yapımı elektrikli araçların AB üyesi ülkelere ithalatında geçici ek vergi uygulanacağını açıklamıştı. Karar öncesinde AB, Çin'den gelen elektrikli araçlara %10 vergi uyguluyordu.

KASIM AYINDA VERGİLER TAHСİL EDİLECEK

Yeni uygulama ile Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine %7,8, BYD'ye %17, Geely'e %18,8, soruşturmada işbirliği yapan ancak listelenmeyen üreticilere %20,7, SAIC ve işbirliği yapmayan diğer şirketlere ise %35,3 oranında ek vergi gelmesi bekleniyor. Ek vergiler mevcut %10'un üzerine eklenecek. %45'e varan vergilerin kasım ayının başında tahsil edilmeye başlanması planlanıyor.

Kaynak: AA / Ata Ufuk Şeker - Ekonomi

Uluslararası İlişkiler Avrupa Birliği Otomobil Politika Ekonomi Pekin

Benzer Videolar