AB, İsrail konusunda anlaşamadı | Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze Şeridi'nde süren insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınması önerisinin üye ülkelerin tamamınca kabul edilmediğini bildirdi

Eski Estonya Başbakanı Kaja Kallas'a görevi devretmek üzere olan Josep Borrell, Haziran ayındaki seçimlerin ardından düzenlediği son basın toplantısında görev sürecini değerlendirdi. Toplantı, Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından gerçekleşti.

Görevine başlarken 5 yıl önce de gündemde olan Ukrayna savaşı, Orta Doğu, İran ve ABD seçimlerinin etkilerini hatırlatan Borrell, yıllar geçmesine rağmen uluslararası gündemin benzer sorunlarla meşgul olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.

"DAHA GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIM GEREK"

Borrell, Avrupa Birliği'nin küresel bir güç olarak konumlanabilmesi için daha fazla birlik ve bütünlük içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. "Jeopolitik bir aktör olmak için daha birleşik, daha bütüncül ve ortaklarımıza daha yakın olmalıyız. Ayrıca, dünyaya yaklaşımımızda daha gerçekçi davranmalıyız," dedi.

Görev süresi boyunca AB içindeki görüş ayrılıklarını aşmak ve krizlere hızlı yanıt vermek için çaba sarf ettiğini belirten Borrell, 5 yılın sonunda elde edilen sonuçların hedeflerinin gerisinde kaldığını kabul etti.

"ÇOCUKLARA KARŞI BİR SAVAŞ"

Gazze'deki insani krize dikkat çeken Borrell, "Gazze'de felaket bir durum var. Kayıpların yüzde 70'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Lübnan'da 100.000 ev yıkıldı, Gazze'de ise 2 milyon insan yerinden edildi. Gazze'deki kayıpların en yaygın yaş aralığı 5. Bu, çocuklara karşı bir savaştır," diye konuştu.

AB-İsrail Ortaklık Anlaşması kapsamında siyasi diyaloğun askıya alınması önerisinin üye devletler tarafından reddedildiğini açıklayan Borrell, birçok üye devletin İsrail ile diplomatik ve siyasi ilişkilerin devam etmesinin daha faydalı olacağını düşündüğünü belirtti.

ÖNERİYE KARŞI ÇIKAN ÜLKELER

Gazze'deki soykırım karşısında üye devletlerin uzlaşamamasının ve bazı ülkelerin önerisine karşı çıkmasının nedenini soran bir gazeteciye Borrell şu yanıtı verdi:

"Tarih hepimizi yargılayacak. Ben görevimi yaptım ve doğru olduğuna inandığım bir öneri sundum. Ancak Yüksek Temsilci'nin önerilerini üye ülkelerin onaylamak zorunda olmadığını ve bugün benim önerimi onaylamadıklarını belirtmek isterim."

İsrail ile ortaklık konseyi toplantılarının 2012 çatışmaları nedeniyle askıya alındığını hatırlatan Borrell, 10 yıl boyunca hiçbir üye ülkenin bu durumu sorun etmemesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Hamas üyeleri ve Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri ile Batı Şeria'daki Filistin topraklarının gaspına ilişkin İsrail'e yaptırımların da görüşüldüğünü, ancak bu konuda da anlaşmaya varılamadığını ifade eden Borrell, ABD Başkanı Joe Biden'ın bazı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulama kararı sonrası bu konunun tekrar gündeme gelmesini umduğunu dile getirdi.

"RUSYA SAVAŞI TIRMANDIRIYOR"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müzakere etmektense savaşı tırmandırmayı amaçladığını gösterdiğini belirten Borrell, "Rusya savaşı tırmandırıyor. Bunun cezasız kalmaması için önlem almak zorundayız. Tepkisiz bırakılan her adım Rusya'yı daha da ileri gitmeye teşvik ediyor," dedi.

Rusya'nın Kuzey Kore, İran ve Çin'in desteği olmadan savaşa devam edemeyeceğini savunan Borrell, Kuzey Kore'nin savaşa dahil olmasıyla ilgili olarak, "Avrupa için harekete geçme zamanı geldi. Avrupa'nın stratejik sorumluluklarını üstlenmesinin zamanı," şeklinde konuştu.

"DAHA FAZLA GÜVENLİK YATIRIMI"

Donald Trump'ın ABD başkanlığının bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Borrell, "Trump, Avrupalılar için bir uyanış değil, -ki biz zaten 5 yıl önce uyanmıştık- kapasitemizi ve sistemimizi küresel alanda net bir ses çıkarmak için kullanmak için bir fırsat. Daha fazla güvenlik yatırımına ihtiyacımız var," dedi.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar