AB, Çin Menşeli Elektrikli Otomobillere Ek Gümrük Vergisi Getiriyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Çin menşeli elektrikli araçlara ilave gümrük vergisi uygulanması teklifine ilişkin oylamada üye ülkelerden gerekli desteği aldı. Reuters haber ajansına göre, on AB üye ülke teklife olumlu oy kullanırken, beş ülke karşı oy kullandı ve 12 ülke çekimser kaldı. Teklifin geçerli olması için AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil eden 15 üye ülkenin karşı oy kullanması gerekiyordu. Bu nedenle teklif kabul edildi ve Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara ek vergi uygulanması olasılığı arttı.

Diplomatik kaynaklar, Almanya'nın Çin üretimi araçlara ilave gümrük teklifine karşı yönde oy kullandığını belirtti. Otomobil sektöründe dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Almanya için Çin pazarı büyük önem taşıyor. Çin şirketleri ile iş birliği yapan Alman otomobil üreticileri, AB'nin ilave gümrük vergisi uygulaması sonrasında Pekin'in alabileceği misilleme yaptırımlarından endişeli.

AB Komisyonu'nun taslağına göre, Çin'de üretilen araçların Birlik'e ithalatında yüzde 35'e varan ek gümrük vergileri uygulanabilecek. Bu ek vergi, normalde uygulanan yüzde 10 gümrüğün üzerine gelecek. İlave gümrük vergisi, Çin'de üretilen BMW'nin elektrikli Mini ve Volkswagen'in Cupra modelleri gibi araçlar için de geçerli olacak.

AB Komisyonu, ay sonuna kadar Pekin yönetimi ile müzakerelere devam edeceğini duyurdu. Başka bir gelişme olmaz ise ilave gümrük vergileri Kasım ayı başından itibaren uygulamaya girecek.

AB Komisyonu'nun açıklaması sonrasında Avrupalı otomobil üreticilerinin borsadaki hisse senetleri değerlendi. Alman devleri Volkswagen (VW), BMW ve Mercedes, AB'den Çin yönetimi ile gümrük meselesi konusunda görüşmelere devam edilmesini ve çözüm bulunmasını talep etti. Mercedes'ten yapılan açıklamada, "Ek gümrük vergilerinin sektörün rekabet gücünü uzun vadede olumsuz etkileyeceğinden eminiz" denildi.

VW de ek gümrük vergisi konusundaki karar üzerine Brüksel ile Pekin arasında çözüm için müzakere kanallarının açık tutulması talebini tekrarlayarak, "AB Komisyonu ile Çin hükümeti arasında süren ve yapıcı siyasi çözüm amaçlı müzakerelerin sürdürülmesi için çağrı yapıyoruz" ifadesini kullandı. VW yönetimi, "Öngörülen gümrük vergileri yanlış adımdır" diyerek böyle bir adımın "Avrupalı otomobil üreticilerinin rekabet yeteneğini iyileştirmeyeceğini" dile getirdi.

Bir diğer otomobil devi BMW de yaptığı açıklamada, Çin üretimi araçların ithalatında uygulanması planlanan ek gümrük vergisinin olumsuz sonuçları olacağını belirtti. Münih merkezli şirketten yapılan açıklamada AB ülkelerinin ek gümrük planı oylamasına atfen, "Bugün yapılan oylama Avrupa otomobil endüstri için felaket bir sinyaldir" ifadesi kullanılarak Almanya'nın ilave gümrük planına karşı yönde oy kullanmış olmasının da önemli bir sinyal olduğu ve Pekin ile müzakere yoluyla çözüm bulunması şansını arttırdığı belirtildi.

AB Komisyonu ek gümrük vergisi kararını, Çin'in elektrikli otomobil üreticilerine verdiği sübvansiyonlarla gerekçelendiriyor. Bu sübvansiyonların küresel çapta payı gün geçtikçe artan Çinli şirketlerin AB'dekilerden çok uygun fiyata elektrikli otomobil ürettiği ve bu durumun da rekabette haksızlığa yol açarak AB'nin yerli üreticisi şirketlere zarar verdiği belirtiliyor.

Reuters,dpa,AFP / ETO,ET

Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

Otomobil Almanya Ekonomi Güncel

"
Benzer Videolar