A Kan Grubuna Sahip Kişilerde Erken Yaşta Felç Riski Artıyor

Çalışmalar, A kan grubuna sahip bireylerin, diğer kan gruplarına sahip kişilerle karşılaştırıldığında, 60 yaşından önce inme geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki kimyasal farklılıkları tanımlar. En bilinen gruplar arasında, birlikte AB olarak, ayrı ayrı A veya B olarak bulunabilen veya O olarak hiç bulunmayan A ve B bulunur.

2022 yılında yapılan bir araştırmada, genom araştırmacıları A1 alt grubuna ait gen ile erken yaşta inme riski arasında belirgin bir bağlantı bulmuşlardır. Yaklaşık 17 bin inme geçiren ve yaklaşık 600 bin inme geçirmemiş kişi üzerinde yapılan 48 genetik çalışmadan veri toplanmıştır. Çalışmadaki katılımcıların yaşları 18 ile 59 arasındaydı.

Araştırmaya göre, A grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan bireylerde 60 yaşından önce inme geçirme riski, diğer kan gruplarına sahip kişilere göre yüzde 16 daha yüksektir. Öte yandan, O grubu gen varyasyonuna sahip bireylerde bu risk yüzde 12 daha düşüktür.

Maryland Üniversitesi'nden baş yazar ve vasküler nörolog Steven Kittner, "A kan grubunun neden daha yüksek risk taşıdığını henüz bilmiyoruz. Ancak bunun muhtemelen kan pıhtılaşma faktörleri, kan damarlarını örten hücreler ve dolaşımda bulunan proteinler ile ilişkili olduğu düşünülüyor." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Eğitim Sağlık

Benzer Videolar