980 Gramlık Bebek Türkiye’de İlk Kez Anjiyo İle Tedavi Edildi
Ankara'da dünyaya gelen, henüz 7 aylık ve sadece 980 gram ağırlığında olan Işık I. isimli bebek, hayati tehlike arz eden bir tıbbi müdahaleye maruz kaldı. Bebeğin ana damarında oluşan tıkanıklık nedeniyle ciddi solunum güçlüğü çekiyordu.
Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde uzman ekip, Işık bebek için acil bir operasyon planladı. Doğumundan sadece 2 hafta sonra, bebeğin kasıktaki toplardamarına anjiyo yapıldı. Bu işlem, kritik darlığı olan damarı 1,5 milimetreden 3,5 milimetreye genişletmeyi hedefliyordu. 2 aylık yoğun bir tedavi sürecinden sonra Işık bebek, 2100 grama ulaştı ve solunum desteğine ihtiyaç duymadan nefes almaya başladı.
Yenidoğan Bölümü'nden Doç. Dr. Seda Aydoğan, Işık bebeğin erken doğum nedeniyle solunum sorunları yaşadığını ve bunun sonucunda yapılan detaylı incelemelerde ana damarında ciddi bir tıkanıklık tespit edildiğini açıkladı. Bebek, hayati tehlikeyi atlatmak için çocuk kalp merkezi olan hastaneye sevk edildi. 15. gününde ise uzman çocuk kardiyologları tarafından anjiyo işlemi yapılarak damar tıkanıklığı giderildi.
Instagram'ın ardından bir platform daha kapatıldı
Türk boksörden Olimpiyatlar'a damga vuran protesto
Zaha'nın bahanesi Okan Buruk'u çılgına çevirdi
Doç. Dr. Aydoğan, Işık bebeğin başarılı bir şekilde iyileştiğini ve artık taburcu olmaya hazır olduğunu söyledi. Bebeğin, prematüre olmasına rağmen, aort koarktasyonu hastalığını da yenerek hayata tutunduğunu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirtti. Işık, anjiyo ile aort koarktasyonu onarımı yapılan ilk bebek olma özelliği taşıyor.
'KRİTİK DAMAR DARLIĞI VARDI'
Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akif Kavgacı, Işık bebeğin damarlarında 1,5 milimetrelik kritik bir darlık olduğunu tespit ettiklerini ifade etti. Ekokardiyografik inceleme sonucunda anjiyografi işlemi gerçekleştirildi. Kasıktaki toplardamar yoluyla yapılan "balon anjiyoplasti" işlemi ile darlık 3,5 milimetreye genişletilerek giderildi. 980 gram gibi düşük doğum ağırlığında bir bebeğe toplardamar yöntemiyle bu müdahalenin yapılması, tıp literatüründe bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık