8. Safran Festivali Safranbolu’da Başlıyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesi, 25-27 Ekim tarihleri arasında "8. Safran Festivali"ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Kozmetik, gıda ve ilaç gibi sektörlerde kullanılan safran, kilogramı 320 bin liradan alıcı bulmasıyla "dünyanın en pahalı bitkisi" olarak kabul ediliyor. 150 bin çiçekten sadece 1 kilogram safran elde edilebiliyor. Bu değerli bitkiyi kutlamak için düzenlenen festival, Kaymakamlık, Belediye ve sivil toplum örgütlerinin ortak çabasıyla hayata geçiyor.

Festival, 25 Ekim'de renkli bir kortej yürüyüşüyle başlayacak ve panel, sunum, sergi, safran üretim alanları gezisi ve safran hasadı gibi etkinliklerle devam edecek. 27 Ekim'de sona erecek olan festivalde, her yıl Ağustos ayında başlayan ekim çalışmaları sonucunda Ekim-Kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan safranın yer aldığı bir yemek yarışması da düzenlenecek.

Safranbolu'da 44 çiftçi tarafından 98 dekar alanda yetiştirilen safrandan bu yıl yaklaşık 45 kilogram ürün elde edilmesi bekleniyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, yaptığı açıklamada Safranbolu'nun Türkiye'nin yanı sıra dünya çapında önemli bir kültürel ve tarihi miras olduğunu vurguladı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "Cittaslow" (sakin şehir) üyesi olan Safranbolu'nun tarihi evleri, sokakları ve kültürel değerleri ile korunması ve yaşatılması gereken önemli bir kent olduğunu belirten Köse, festivalin 8'incisinin düzenleneceğini duyurdu.

Köse, "Festival, bölgemizin en değerli simgelerinden biri olan safran bitkisini tanıtmak ve onun etrafında şekillenen kültürel etkinliklerle halkımızı bir araya getirmek için önemli bir fırsat sunuyor. Tüm vatandaşlarımızı bu eşsiz festivale davet ediyorum." dedi.

Kaynak: AA / Orhan Kuzu - Ekonomi

Yerel Haberler Kültür Sanat Etkinlikler Safranbolu Festival Ekonomi Tarım Yaşam

Benzer Videolar