7 Ekim'den bu yana ABD'nin İsrail'e yardımı 18 milyar dolar | Dış Haberler

ABD yönetimi, Hamas'ın bir yıl önce bugün, 7 Ekim'de İsrail'e operasyonu ve buna karşılık İsrail'in Gazze başta olmak üzere bölgedeki tüm güçlere, sivil ayırmadan bir yıldır saldırması sürecinde İsrail'e yaklaşık 18 milyar dolar askeri yardım yaptı.

Brown Üniversitesi, ABD'nin Gazze'deki çatışmaların başlamasından bu yana İsrail'e sağladığı askeri yardım miktarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, ABD'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 17,9 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu belirtiliyor. Bu rakam, bir yıl içerisinde Tel Aviv'e yapılan en yüksek hibeyi temsil ediyor.

Rapora göre, ABD'nin İsrail'e sağladığı yardımların çoğunluğu, yaklaşık bir ton sığınak delici ve güdümlü füzelerin yanı sıra top mermileri gibi saldırı ekipmanlarını içeriyor. Ayrıca, Washington'un İsrail'in hava savunma sistemleri için, "Demir Kubbe" de dahil olmak üzere, 4 milyar dolarlık hibe sağladığı da raporda yer alıyor.

Raporda, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı kamuya açık askeri yardımın aksine, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e sağladığı askeri yardımların tam ayrıntılarını paylaşmadığı belirtiliyor. Bu durum, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İsrail'e sağladığı yardım miktarını ve türlerini gizlemeye çalıştığı yönündeki endişeleri güçlendiriyor.

Ayrıca, raporda ABD'nin, 7 Ekim'den sonra Yemen'deki Husiler karşı başlatılan operasyonlar da dahil olmak üzere Orta Doğu'daki "askeri operasyonlarına" 4,86 milyar dolar harcadığı kaydedilmiş.

ABD, İsrail'e 251 milyar dolar askeri yardım yaptı

Rapora göre, ABD, tarihte en fazla askeri yardımda bulunduğu ülkenin İsrail olduğunu ortaya koyuyor. 1959'dan bu yana İsrail'e toplam 251 milyar dolarlık askeri yardım sağlayan ABD, 1999'dan itibaren her yıl düzenli olarak İsrail'e askeri yardım yapıyor. Bu yardım miktarı 1999'da 2,7 milyar dolarken 2019 yılında 3,8 milyar dolara ulaşmıştı.

Benzer Videolar