580 Yıllık Anıt Ceviz Ağacı Torul’un Simgesi

Torul ilçesinde yer alan ve "anıt ağaç" olarak tescillenen ceviz ağacı, zamanın akışına meydan okuyarak görkemli duruşunu koruyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 2022 yılında Cebeli köyü Çengelli Mahallesi'nde bulunan ve tahmini yaşı 580 olan bu tarihi ağacı koruma altına aldı.

Yaklaşık 20 metre yüksekliğiyle köyün simgesi haline gelen ceviz ağacı, her yıl bolca meyve vererek köy sakinlerine bereket sağlıyor.

Çengelli Mahallesi sakinlerinden Alican Elmahti, çocukluğunun bu görkemli ağacın gölgesinde geçtiğini ve şimdi çocuklarının da aynı ağacın altında oyun oynadığını belirtiyor.

Elmahti, yıllar içinde iklim koşulları ve hasat nedeniyle ağacın zarar gördüğünü ancak 2022 yılında yapılan çalışmalar sayesinde koruma altına alındığını vurguluyor.

Köyün merkezinde bulunan ağacın meyvelerini topladıklarını anlatan Elmahti, "Ağaç bizim için bir buluşma noktasıydı. Üzerine çıkar, otururduk. Bu ağaç sadece bir ağaç değil, bir tarih. Köyün geçmişi ve kökeni hakkında bize fikir veriyor." diyor.

Çocuklarının ağacın etrafında oynamasından mutluluk duyan Elmahti, "Kendi çocuklarımın da ağacın etrafında oynaması yaşlandığımı hissettiriyor. Çocuklarımın yaşındayken ben de ağacın etrafında oynuyordum. Şimdi ise onlar oynuyor." diyerek duygularını paylaşıyor.

Kaynak: AA / Sinan Uçar - Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Çocukluk Yaşam Miras Torul Tarım Çevre Doğa

"
Benzer Videolar