524 kişi can verdi! DSÖ, Maymun çiçeği virüsünü uluslararası halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsünün uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini duyurdu. DSÖ Acil Durum Komitesi, virüsün küresel sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğuna karar vererek bu tavsiyeyi verdi.
"VAKA SAYISINDA İSTİKRARLI ARTIŞ YAŞANIYOR, 524 KİŞİ ÖLDÜ"
Ghebreyesus, Afrika ve diğer bölgelerde virüsün hızla yayılması endişesini dile getirdi. DSÖ, virüsün uluslararası yayılma potansiyelinin giderek arttığını belirterek, bu konuda alarm zillerinin çaldığını ifade etti.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde uzun yıllardır Maymun çiçeği vakaları bildiriliyor. Ancak son yıllarda vaka sayısında önemli bir artış gözlemlendi. Ghebreyesus, "Geçen yıl vaka sayıları önemli ölçüde arttı ve bu yıl 14.000'den fazla vaka bildirildi. 524 kişi hayatını kaybetti ve bu sayı geçen yılı aştı." diye belirtti.
DSÖ'nün acil durum ilanı, Afrika Birliği'nin kıtada hızla yayılan virüs nedeniyle halk sağlığı acil durumu ilan etmesinin ardından geldi.
SAĞLIK BAKANI'NDAN "ALARM SÖZ KONUSU DEĞİL" AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Ancak şu anda Türkiye'de herhangi bir alarm durumu olmadığını vurguladı.
VİRÜS KEMİRGENLERDEN VEYA ENFEKTE KİŞİLERDEN BULAŞIYOR
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Enfekte olmuş bireyin döküntülerine dokunmak, bu döküntülerle temas eden giysileri kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek, bulaşma riskini artırıyor.
Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyonun ardından 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeği benzeri kabarcıklar yer alıyor.
Maymun çiçeği hastalığı için özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygılarıyla "Maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" adını "mpox" olarak değiştirdi.
Kaynak: AA / Güncel