5 Bin Yıllık İskelet Hacılar Büyük Höyük’te Bulundu

Burdur'daki Hacılar Büyük Höyük'te yürütülen kazılarda, yaklaşık 5 bin yıllık bir iskelet gün yüzüne çıkarıldı. Milattan önce 3. bin yıla dayanan höyükte gerçekleştirilen kazılarda bulunan iskeletin, dönemin ölü gömme geleneklerine uygun şekilde küp içerisinde yerleştirildiği belirlendi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak liderliğindeki kazı ekibi, 2 ay süren çalışmaları sonucunda bu önemli buluntuyu ortaya çıkardı. Höyüğün batı bölümünde bulunan iskelet, koruma altına alınarak incelenmek üzere uzmanlara teslim edildi.

Prof. Dr. Umurtak, iskeletin beklenmedik bir şekilde bulunduğunu ve kazı sırasında ortaya çıktığını belirtti. "Daha önce de benzer küp mezarlar bulduk" diyen Umurtak, bu tür mezarların İlk Tunç Çağı'nda yaygın bir uygulama olduğunu vurguladı. Bu geleneğin sadece Hacılar Büyük Höyük'e özgü olmadığını ve antik çağlarda çeşitli bölgelerde görüldüğünü ifade etti.

İskeletin "hoker/hocker" denilen bir duruşta, bebeğin anne karnındaki yatış pozisyonuna benzer şekilde küp içerisinde bulunduğu belirlendi. Bu pozisyonun, iskeletin fetüs benzeri bir duruşta gömüldüğünü gösterdiğini açıklayan Umurtak, dişlerin aşınmış olmasına rağmen sağlam olduğunu ve iskeletin antropolojik incelemeler için önemli bir kaynak olduğunu belirtti.

İskeletin yanında bulunan mezar hediyeleri, antik çağlarda ölüleri uğurlama geleneğinin yaygın olduğunu gösteriyor. Kazı ekibi, iskeletin yanında bronz bir bız buldu ve bunun ölü hediyesi olarak bırakılmış olabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Güncel Burdur Yaşam

"
Benzer Videolar