2024 G20 Zirvesi'nde öne çıkan konular: Sürdürülebilir refah, barış, iklim krizi… | Dış Haberler
Brezilya'da toplanan G20 Liderler Zirvesi'nin ardından bir bildiri yayımlandı. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekilen bildiride, sürdürülebilir refaha barış ile ulaşılabileceği vurgulandı. İklim krizinde ülkelerin üstlerine düşenleri yapmaları gerektiği belirtilirken, Brezilya'nın önerisiyle, dünya üzerindeki 3 bin 300 milyarderin servetlerinin yüzde 2'sini vergi olarak bulundukları ülkelere ödemeleri halinde açlık ve iklim krizi projeleri için yıllık 200-250 milyar dolar finansman sağlanması planının tartışıldığı ifade edildi.
Rio de Janeiro'da gerçekleşen 19. G20 Liderler Zirvesi'nin açılışında, Gazze, Lübnan ve Ukrayna'daki durumla ilgili bir ortak açıklama yayınlandı.
Açıklama, Ekim 2023'ten beri İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a yönelik saldırılarının yol açtığı insani krize dair derin kaygıların dile getirildiği bir değerlendirme içeriyordu.
İnsani yardım ulaşımındaki engellerin kaldırılması gerektiği vurgulanırken, sivillerin korunmasının güçlendirilmesi ve insani yardımın artırılmasının acil ihtiyaç olduğu belirtildi. Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkı ve iki devletli çözüme olan sarsılmaz destek tekrarlandı.
Açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze'de yaklaşık 45 bin, Lübnan'da ise 3500 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle oluşan insani sıkıntılara da değinilen açıklama, savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri, makro-finansal istikrar, enflasyon ve ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
"Barış olmadan sürdürülebilirlik ve refah mümkün değil"
Açıklama, çatışmaların barışçıl yollarla çözümünün önemini vurgulayarak, kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı destekleyen girişimlere destek verildi. Diplomasi ve diyaloğun çatışmaların sona erdirilmesinde hayati öneme sahip olduğu ve sürdürülebilirlik ile refahın ancak barışla sağlanabileceği belirtildi.
İklim kriziyle mücadele ve küresel işbirliği
G20 ülkelerinin iklim kriziyle mücadeledeki kararlılığına vurgu yapılan açıklamada, yoksul ülkeler için daha fazla finansmana ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Gelişmekte olan ülkelere yönelik kamu ve özel sektör iklim finansmanı ve yatırımlarının artırılması için uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Uluslararası ekonomik sistemin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde teşvik edilmesi ve uluslararası ticarette haksız kısıtlamaların iklim önlemi olarak kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılar yapıldı.
Ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetiminin önemine işaret eden açıklamada, ormanlar için yeni fonların seferber edilmesi taahhüdü verildi.
Yerel topluluklar ve yerli halkların karşılaştığı zorluklara da değinilen açıklama, Paris İklim Anlaşması hedeflerinin hatırlatılmasıyla, üye ülkelerin temiz, sürdürülebilir, adil, uygun fiyatlı ve kapsayıcı bir enerji geçişini hızlandırma taahhüdünü ve yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefini yineledi.
Süper zenginlere vergi önerisi masada
Zirvede, Brezilya'nın süper zenginlere küresel bir vergi getirilmesi önerisi ele alındı.
Dünyadaki 3300 milyarderin sahip olduğu servetin %2'sinin küresel bir vergi olarak ödenmesi durumunda, yoksulluk, açlık ve iklim değişikliğiyle mücadele için yılda 200-250 milyar dolar kaynak sağlanabileceği belirtildi.