20. Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali Diyarbakır’da Başladı

Diyarbakır'da düzenlenen 20. Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali, Ankara Devlet Tiyatrosu'nun "Devlet Ana" oyunu ile başladı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu festival, tiyatroseverlerle 20. kez buluştu.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesi'nde gerçekleştirilen açılışta, 32 oyunun sahneleneceği duyuruldu.

Kemal Tahir'in yazdığı ve Osman Özkan tarafından oyunlaştırılan "Devlet Ana" oyunu, Ayşe Emel Mesci'nin yönetmenliğinde büyük beğeni topladı.

Festivalin açılışında konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, kültürel mirası yaşatma ve geleceğe taşıma amacıyla düzenlenen festivalin Türk tiyatrosunun en değerlilerinden biri haline geldiğini vurguladı.

Karadağlı, yerli yazarların eserlerini sahneleyerek tiyatronun gücüyle kültürel zenginlikleri geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Orhan Asena, Türk tiyatrosuna önemli katkılar sağlamış değerli bir yazardır. Onun ismiyle düzenlenen bu festival, sadece bir anma değil, aynı zamanda yerli oyunlarımızın önemini ve anlamını göstermektedir." dedi.

Karadağlı, festivale katılan sanatçılara ve emeği geçenlere teşekkür ederek, bu yıl Devlet Tiyatroları'nın zengin repertuarındaki birbirinden değerli oyunları sanatseverlerle buluşturacaklarını söyledi.

Sanata olan inancın Türk tiyatrosuna ve yerli yazarlara gösterilen ilgi ve destekle güçlendiğini belirten Karadağlı, sanatın toplumları bir araya getiren ve insanları buluşturan büyük bir güç olduğunu vurguladı.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Erkan Aytemur da festivalde konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Tamer Karadağlı'ya plaket takdim etti.

Festival kapsamında, 11-22 Ekim tarihleri arasında çeşitli şehirlerden tiyatroların oyunları sahnelenecek. İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun "Bence Katil Öldürdü", "Acaibü'l Temaşa", "Kırmızı Küre", "Çarpışma", "Masal Yolu" ve "Çöp Canavarı", Ankara Devlet Tiyatrosu'nun "Hayal Dükkanı", "Sihirli Ayna" ve "Kadınlar, Filler ve Saireler" gibi oyunlar izleyicilerle buluşacak.

İzmir Devlet Tiyatrosu'nun "Bir Düş Gibi", "Radyo-yu Hümayun", "Barış Ormanı", "Folklorama (müzikal)", "Umudunu Yitirmeyen Sığırcık" ve "Kral Olmak İstemeyen Aslan", Antalya Devlet Tiyatrosu'nun "Misafir" ve "Ağustos Parkı" gibi oyunlar da festivalde yer alacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu'nun "Mai ve Siyah" ve "Uçurtmanın Kuyruğu", Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun "Otoban Köpekleri" ve "Sihirli Lamba", Adana Devlet Tiyatrosu'nun "Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin", Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun "Hiç Kimsenin Öyküsü", Van Devlet Tiyatrosu'nun "İtaat İlamı", "Büyülü Prens" ve "Şifreli Köpek" gibi oyunlar da izleyicilerle buluşacak.

Sivas Devlet Tiyatrosu'nun "21.15 Treni", "Gizli Bahçenin Bezelyesi" ve "Tebeşir Ağacı", Kayseri Devlet Tiyatrosu'nun "Keşanlı Ali Destanı" ve "Kırmızı Kanatlı Baykuş" oyunları da festivalde yer alacak.

Kaynak: AA / Ömer Yasin Ergin - Güncel

Ankara Devlet Tiyatrosu Kültür Sanat Orhan Asena Etkinlik Festival Güncel Ankara Kültür Sanat Yaşam

"
Benzer Videolar